dimecres, 2 de desembre del 2020

MAITA CORDERO ENS PARLA DELS CONTES

Els contes, amb els seus personatges i situacions ens mostren els conflictes interns amb els que infants, joves i adults ens enfrontem al llarg de la nostra vida. 

Maita Cordero, Va néixer a Madrid, s'ha format en  Programació neurolingüista, Psicomotricitat i Pedagogia sistèmica. Aquestes són algunes aportacions que ens fa del món màgic dels CONTES.

" Los cuentos, nos dan  pautas para encontrar la solución mágica, a lo inesperado....Si nos atrevemos a entregamos, como "el héroe o heroína" de los relatos, al viaje iniciativo que nos lleva desde el inicio de nuestra vida, hasta el reto final, que es encontrar la sabiduría.

Algunos de esos relatos forman parte de nuestra vida, pero 

¿Cuáles son, dentro del repertorio popular los que se contaban en nuestra familia?
¿Quién los contaba?
¿Que cuento es el  que recordamos más vivamente?

Las respuestas a estas preguntas nos vinculan con el sistema, tanto generacional como familiar, al que pertenecemos y nos pueden  dar claves de los valores y creencias que anidan dentro de nosotros.

Los cuentos pertenecen a nuestro bagaje personal más íntimo y el desbrozar que significan, o el crear nuestro propio cuento interior, puede ser una interesante puerta de entrada al conocimiento simbólico de nosotros mismos."

Animació del conte de la Pilocha feta per infants de 5 anys


dissabte, 28 de març del 2020

L'EDUCACIÓ I LES NOSTRES ACTITUDS

L’equip docent de l'IE Sant Esteve treballem des dels principis de la Pedagogia Sistèmica, contribuint a humanitzar l’educació i els processos de l’acompanyament de l’infant i el seu entorn. 

La Pedagogia Sistèmica uneixen la ment i el cor, dignifiquen les arrels i la identitat de totes les persones, enforteixen i ordenen la complexitat dels vincles per tal que cadascú ocupi el seu lloc.

Tot això genera al centre educatiu un clima de convivència positiu, on les emocions i els valors que emergeixen són la confiança, l’acollida, el reconeixement, el respecte a la diferència, l’agraïment i l’admiració, possibilitant uns espais comuns, d'una comunitat, on hi ha un lloc per a totes les identitats, totes les intel·ligències, un centre viu i dinàmic, on docents i l'alumnat són investigadors i creadors de la realitat, d'un centre on s’acull la singularitat de cadascú tal i com és, sense judicis previs.

Donem molta importància a activitats encaminades a formar globalment les persones, al sentit de pertinença al centre on tothom està implicat en l’educació. 

L’institut Escola Sant Esteve és una xarxa de vincles, i la seva evolució i bona dinàmica ve donada per la inclusió i integració de tota la comunitat educativa i per la claredat de la funció i del lloc de cadascú.

Intentem mantenir i millorar la relació amb les famílies, augmentar la seva implicació i col·laboració en l’educació dels seus fills i filles, i establim línies conjuntes d’actuació.

Potenciem la funció de la tutoria individual i de grup com a element que aglutina un grup d’alumnes i els docents del mateix i que manté la relació amb les famílies. És molt important la coordinació entre els diferents especialistes i el tutor d’un infant; aquesta tasca es realitza fonamentalment en els equips docents, però també fora, si cal, ja que el tutor parlarà amb la família en nom del centre i de l’equip docent.

Consolidar els equips docents vol dir actuar amb criteris comuns entre tots els docents. Hem d’entendre que tot funciona quan es fa de manera col·lectiva i tothom col·labora, participa i s’implica.

Respecte a la convivència, es fa un seguiment de casos concrets per tal dotar de recursos a l’alumnat i de reeducar conductes i cercar vies per vincular-los al centre. La línia d’actuació és inclusiva.

Pel que fa a l’equip, cada docent ha de trobar el seu lloc i ha de tenir molt clara la seva funció i el lloc que ocupa. És fonamental propiciar el sentit de pertinença al centre, a un equip docent i a un claustre. Es vetlla per a què, en la mesura que sigui possible, cada docent pugui desenvolupar les tasques per les quals està més motivat i més preparat. Es vetlla per la bona comunicació entre els diferents estaments: equip directiu, coordinació, equip docent, claustre, monitoratge, personal no docent i de serveis. Volem un centre on tothom se senti inclòs, valorat i reconegut.

Tots sabem que al llarg del curs hi ha un degoteig de substituts i d’alumnat nouvingut que arriben al centre, és en aquest moment que posem en marxa el pla d’acollida. L’equip directiu i el/la tutor/a de l'altre nivell farà un acompanyament i seguiment de l’acollida del nou docent i, en el cas de l’alumnat nouvingut, l’equip directiu i el tutor de l’aula el farà a l’alumne/a i la seva família. També avisarem a la resta de famílies de la seva incorporació en el centre. 

Ens trobem inmersos en una època de canvis. Cal fer camí, a bon ritme, sense quedar-nos aturats. En aquest món globalitzat, on tot es mou molt de pressa, cal contemplar les emocions, conèixer-les i treballar-les de forma transversal. 

Des de l’institut-escola s'està treballant i fent tot el possible per donar el millor als nois, noies i infants. Dins el nostre projecte de centre, reconeixem les diferents intel·ligències i aptituds que té cada infant o adolescent, per tal de valorar-lo pel que és i pot arribar a ser i, d'aquesta manera, obrir-li un camí cap al futur.